Afvalbeheersbijdragen kunststoffen dalen in 2020

De afvalbeheersbijdragen voor kunststoffen worden voor komend jaar naar beneden bijgesteld en die voor aluminium en overige metalen gaan omhoog. De overige tarieven blijven ongewijzigd.

Verpakkingen op de markt brengen kost geld. Dat blijkt uit de tarieventabel met afvalbeheersbijdragen die het Afvalfonds Verpakkingen onlangs heeft gepubliceerd. Het regulier tarief voor kunststof daalt per kilo van 0,64 euro naar 0,60 euro en het lager tarief voor kunststof daalt van 0,38 euro naar 0,34 euro. Het lager tarief geldt met ingang van 1 januari 2019 voor goed uit te sorteren en te recyclen verpakkingen met een positieve marktwaarde en moet er voor zorgen dat meer recyclebare verpakkingen op de markt komen.

Het tarief voor biodegradeerbaar kunststof werd vorig jaar al afgeschaft door het gelijk te trekken met het reguliere tarief voor kunststof en komt in 2020 dus ook uit op 0,60 euro per kilo. Verder daalt het tarief voor de indirecte export van kunststof van 0,58 euro per kilo naar 0,54 euro per kilo.

De afvalbeheersbijdragen voor aluminium en overige metalen stijgen in 2020. Het tarief voor aluminium stijgt van 0,02 euro per kilo naar 0,05 euro per kilo. Het tarief voor overige metalen verviervoudigt van 0,02 euro per kilo naar 0,08 euro per kilo. De overige afvalbeheersbijdragen blijven gelijk ten opzichte van 2019.

Bedrijfsverpakkers                                                                                                  
Voor bedrijven die voldoen aan de voorwaarden voor bedrijfsverpakkers bestaan overigens andere tarieven. Voor hen geldt echter eveneens dat de afvalbeheersbijdragen voor kunststoffen naar beneden worden bijgesteld en die voor aluminium en overige metalen omhoog. De overige tarieven blijven ongewijzigd.

Bron: Afvalonline.nl