Prefab Beton Veghel

"Binnen onze organisatie is er forse aandacht om duurzaamheidsprestaties in beeld te brengen, ook als het gaat om afval"

Veghel voert Van Kaathoven dagelijks zo’n 30 kuub productieafval af bij systeemvloerenfabrikant Prefab Beton. Plus de overige afvalstromen - papier, plastic, noem maar op - van het circa honderd medewerkers tellende bedrijf. “We willen zo duurzaam mogelijk van ons afval af”, vertelt Harald van der Heijden, hoofd productie bij Prefab Beton. “Vanuit die doelstelling werken we al jarenlang samen met Van Kaathoven.”

Prefab Beton Veghel produceert en levert geprefabriceerde betonnen systeemvloeren die hun toepassing voornamelijk vinden in de woningen utiliteitsbouw. “Tijdens de productie van die betonnen systeemvloeren blijven er in de mallen afval over in de vorm van betonresten, metalen van de wapening en tempexresten. Dat is onze grootste reststroom. Schoon tempex sturen we rechtstreeks terug naar de leverancier voor hergebruik. De rest haalt Van Kaathoven op voor hergebruik of verwerking.” Ook het schone beton van Prefab kan direct worden hergebruikt. De afval uit de mallen bestaande uit een beton-, metaal- en tempexmix is een ingewikkelder verhaal.


Geen gemakkelijke stroom om te scheiden

“De restafvalstroom uit onze productie is geen gemakkelijke stroom om vlug te scheiden”, licht Van der Heijden toe. “Voor ons aan de bron is het lastig te doen. Maar we zijn, in overleg met Van Kaathoven, aan het kijken of we dit nog verder kunnen scheiden om de afvalverwerking te optimaliseren. We werken voor overheden en klanten die niveau 3 op de MVO-prestatieladder van toeleveranciers eisen. Binnen onze organisatie is er daarom forse aandacht om de duurzaamheidsprestaties in beeld te brengen, ook als het gaat om afval. Los van die wens en noodzaak om onze duurzaamheid steeds verder te verbeteren, is het productieafval een grote kostenpost. Ook daarom zou het zeker lonen om daarin nóg meer te scheiden.”

 Oplossing belangrijker dan het probleem

Over de wisselwerking met Van Kaathoven is de productiemanager zeer te spreken. “De samenwerking met Van Kaathoven verloopt uitstekend. Eigenlijk hoef ik ze alleen te bellen als er eens een probleem is... ik bel zelden tot nooit! Natuurlijk kan er altijd wat mislopen, maar in dat geval vind ik de oplossing belangrijker dan het probleem en verwacht ik gewoon dat ze snel klaar staan. En daarover heb ik absoluut niets te klagen.”