D5D 8137
  1. Van Kaathoven
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. De Dag van de Vrijwilliger: beteken iets voor elkaar

De Dag van de Vrijwilliger: beteken iets voor elkaar


Merken dat mensen je respecteren, je waarderen en ervaren dat je ertoe doet: dat gevoel heerst bij de afvalinzamelaars in Weert wanneer vrijwilligers ze opwachten met koffie en iets lekkers. De vrijwilligers vinden het ook mooi om iets terug te doen. Robert Akkermans is huisvuilophaler en vrachtwagenchauffeur bij Van Kaathoven; Margo Somers is vrijwilliger in Uden. Zij vertellen erover in dit artikel. 

Een hart voor je vak én voor elkaar

De afvalinzamelaars in Weert werken met hart voor hun vak. Vanaf zeven uur ’s ochtends staan ze klaar om de straten op te schonen. Weer of geen weer, ze lopen achter de wagen om het huisvuil in de gemeente op te halen en kliko’s weer op hun plek te zetten. Dat doen ze met liefde en zonder te klagen. Want werken – dat doe je gewoon, samen als een team.  

“Ik heb respect voor de collega's uit mijn team. Zelfs als een dag anders loopt en we wat later klaar zijn, zet iedereen zijn schouders eronder en klaren we de klus.”


Margo ziet in Uden de inzet van de afvalophalers en betekent graag iets voor ze. Elke laatste donderdag van de maand zet ze koffie klaar. “Dat doe ik al bijna dertig jaar. Als je de hele ochtend op de vuilniswagen staat, zeker met koud weer, is een warme kop koffie meer dan welkom. En ze kunnen hier ook altijd even naar het toilet.” Omdat Margo een praktijk aan huis heeft, deelt ze haar tijd zelf in. Steevast plant ze een uurtje vrij. “We hebben het over van alles. Wat er in de wereld gebeurt, nieuwtjes uit de omgeving of ontwikkelingen op het werk. Inmiddels ken ik de mensen. Het is heel mooi om te zien hoe dankbaar ze zijn.”
 

Van koffie tot kerstpakket

Al dat tillen en harde werken gaat in Weert niet ongezien voorbij. Robert: “Mensen uit verschillende wijken wachten ons op met allerlei lekkers.” Zo is er soms koffie, maar vaak is er nog veel meer. “Als we langsrijden, komen mensen naar buiten met snoep en koekjes, en in de zomer ook met ijsjes.”  

“Eens in de zoveel tijd halen we vuil op bij een manege in de buitenwijk. Daar krijgen we met de feestdagen zelfs een heel kerstpakket.” 


“Er hangt hier al drie jaar lang iedere week een tas met koude colablikjes aan de kliko van iemand uit de wijk.” De persoon zelf hebben de vuilnisophalers nog nooit gezien, maar toch betekent het veel voor ze. Robert: “Als we zelf blikjes meenemen, zijn ze lauw als we er eindelijk uit kunnen drinken. Een koud drankje is daarom goud waard.” 
 

Ook in Uden laat Margo de afvalophalers niet zomaar voorbijrijden. “Met Sinterklaas zorg ik voor gevulde speculaas en in de zomer voor een ijsje en koud water.” Margo's kopjes koffie en attenties worden gewaardeerd. Maar ook als het misgaat, staat haar deur open. “Er was een afvalophaler gevallen. Z'n elleboog lag open; die verbond ik en ik gaf hem een paracetamolletje. 's Avonds belde ik nog even om te vragen hoe het ging. Ze vinden het fijn om te weten dat ze bij mij terechtkunnen.”  

“Omdat we ons zo gewaardeerd voelen, zetten we graag dat stapje extra.”


Een stapje extra

“Ik stond ervan te kijken dat mensen ons zo waarderen”, vertelt Robert. “In onze ogen doen wij gewoon ons werk. Maar dat mensen ons missen als we er niet zijn en respecteren wat we doen, voelt heel fijn.” De afvalophalers in Weert zetten daardoor met liefde nog een stapje extra. “Een extra zakje ophalen, de kliko weer bij de deur neerzetten: wij doen het graag.”  

Wil jij ook zo gewaardeerd worden in je werk? 
Check onze vacatures!

Van Kaathoven gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.