Schermafbeelding 2023 09 14 084322
  1. Van Kaathoven
  2. Kennis
  3. Nieuws
  4. Zo leer je jouw kind recyclen!

Zo leer je jouw kind recyclen!


Als afvalspecialist benadrukken we voortdurend het belang van afval scheiden en recyclen. Door je afval in de juiste containers te deponeren, geef je het de kans om een tweede leven te krijgen. Een PET-fles kan worden omgezet in een paar schoenen, en een blikje kan zelfs veranderen in een fiets. Om recycling vanzelfsprekend te maken in onze samenleving, moeten we onze kinderen van jongs af aan leren hoe ze kunnen bijdragen aan een schonere planeet. Maar als ouder vraag je je wellicht af: hoe begin ik daaraan? In deze blog delen we enkele handige tips om je kinderen te leren recyclen.

Benadruk de voordelen van recycling

Het is cruciaal dat kinderen begrijpen waarom we afval moeten recyclen. Waarom is het belangrijk om ons afval in de juiste container te plaatsen? Wat gebeurt er met afval dat niet correct wordt gesorteerd? Het is essentieel om de positieve impact van recycling te benadrukken, zodat je kinderen gemotiveerd zijn om mee te doen. Ze moeten het gevoel hebben dat ze een actieve rol spelen in het creëren van een schonere planeet.

Visualiseer recycling ook zo veel mogelijk. Er zijn talloze video's en educatieve spelletjes over recycling beschikbaar, maar je kunt ook thuis aan de slag gaan. Een klassiek maar speels voorbeeld is knutselen met afval. Laat je kinderen kunstwerkjes maken van bijvoorbeeld lege yoghurtpotjes of wc-rolletjes. Op die manier wordt afval omgetoverd tot knutselmateriaal. Kinderen leren het beste wanneer ze spelen!

Creëer duidelijke en strategische afvalpunten

Geef je kinderen de verantwoordelijkheid om hun afval in de juiste containers te gooien en maak het hen zo eenvoudig mogelijk. Plaats de afvalbakken voor verschillende afvalfracties dicht bij elkaar, zodat excuses zoals "Ik gooi het hier in deze bak omdat de garage te ver weg is" geen stand houden.

Zorg er ook voor dat de afvalbakken goed bereikbaar en gebruiksvriendelijk zijn. Niets is vervelender dan afval in een bak te moeten deponeren die op een onhandige plek staat of waarvan het deksel niet goed opent. Handige, moderne afvalbakken stimuleren juist recycling.

Maak je kinderen afval-verantwoordelijk

Kinderen raken gemotiveerd als ze betrokken worden. Benoem je zoon of dochter tot 'Ridder Recycling' of 'Prinses Puin' en betrek ze bij het nadenken over manieren om beter te sorteren en de planeet schoner te maken.

Laat je kinderen bijvoorbeeld posters maken die je op de afvalbakken kunt hangen. Op deze posters staat welk afval in welke bak hoort en welke producten er van dat afval gemaakt kunnen worden.

Organiseer 'brainstormsessies' met je kinderen en laat ze actief meedenken over recycling. Als kinderen actief betrokken zijn, hechten ze meer belang aan recycling dan wanneer ze het moeten doen "omdat mama en papa het zeggen."

Ga samen aan het werk

Ploggen is een uitstekende manier om niet alleen je buurt schoon te houden, maar ook het belang van recycling te benadrukken. Ploggen is een activiteit die in 2018 vanuit Zweden naar Nederland is overgewaaid. Hierbij ga je joggen of wandelen met een zakje of doos om zwerfafval op te rapen.

Dit is een leuke buitenactiviteit om met je kinderen te doen. Ze zien dat afval dat niet in de afvalbak belandt, de buurt vervuilt. Tijdens het ploggen kun je ook aandacht besteden aan het sorteren van afval. Je kunt bijvoorbeeld een zakje geven aan je kind voor plastic verpakkingen, een voor restafval en een voor papier en karton. Als je zwerfafval vindt, moet het in het juiste zakje terechtkomen.

Ploggen houdt de buurt schoon, biedt beweging in de buitenlucht, toont een goed voorbeeld aan anderen en stimuleert nadenken over sorteren en recyclen. Het is een fantastische activiteit, toch?

Van Kaathoven gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.