IBN

Zoals Van Kaathoven op een andere manier naar afval kijkt, zo kijkt IBN op een andere manier naar mensen. IBN staat voor Integrale Bedrijven Noordoost-Brabant en behoort tot de grootste werkgevers van Uden en omstreken. Maar het is niet de omvang die IBN zo bijzonder maakt. Algemeen directeur van IBN, Maarten maakt duidelijk waarom.

Maarten: “IBN is een sociale onderneming. Onze missie is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen te bieden door het optimaal benutten van talenten met renderend werk waar iedereen trots op is. Wij gaan daarbij uit van volwaardigheid van mensen en zien mogelijkheden in beperkingen. Als je inzet op talenten, dan is iedereen tot veel meer in staat dan je in eerste instantie denkt.” 

Goedlopend verdienmodel

Deze maatschappelijke gedachte heeft ervoor gezorgd dat IBN in ruim twintig jaar is uitgegroeid tot een organisatie met een bijna vierduizend werknemers. “Zo’n drieduizend daarvan hebben een afstand tot de arbeidsmarkt”, vertelt Maarten. “Wij zijn daarmee in staat om een goedlopend verdienmodel te maken. Zo komen sociale aspecten en ondernemerschap in onze organisatie heel mooi bij elkaar.” 

Geitenwollensokken

Sociaal ondernemen wordt vaak in één adem genoemd met duurzaamheid en sustainability. Maarten: “Ik geloof dat je door samenwerking op dat gebied nog meer waarde kan toevoegen. En dan denk ik echt niet aan de geitenwollensokken-manier, want ook in de sociale sector kun je onder de streep winst maken. Winst voor de maatschappij, eigen medewerkers én aandeelhouders.” 

Geloven in duurzaamheid

Samenwerking met de juiste partners is dan ook belangrijk voor IBN. Maarten vertelt: “Zes gemeenten zijn aandeelhouder van IBN, waardoor we logischerwijs ook zoeken naar regionale samenwerkingen. Wat betreft afvalinzameling kwamen we in 2008 bij Van Kaathoven uit. Halverwege juni 2016 hebben we het contract verlengd. Van Kaathoven is een bedrijf met een ziel. Die ziel is er na de overname in 2014 nog steeds. Sterker nog, daar wordt op voortgebouwd. Het draait niet om geld verdienen tegen de laagste kosten. Ze willen ergens naartoe. Dat is wat ons aanspreekt. Geloven in duurzaamheid en dat goed in de markt zetten.” 

Social return

De samenwerkingsovereenkomst is de uitkomst van een uitvoerig tendertraject. Maarten licht toe waarom IBN in Van Kaathoven de ideale partner ziet: “Van Kaathoven biedt toegevoegde waarde door samenwerking. Ze begeleiden ons naar een hoger afvalniveau en helpen ons restafval te reduceren en een kleinere voetstap op onze planeet achter te laten. Daarnaast is ook social return een belangrijk topic. Van Kaathoven kan natuurlijk ook wat betekenen bij het behalen van de missie van IBN door onze medewerkers in dienst te nemen. We zijn voortdurend in gesprek om dat verder vorm te geven.” 

Samen optrekken

Enerzijds biedt Van Kaathoven volledige ontzorging in het afvalvraagstuk, anderzijds bekrachtigt ze de samenwerking met advies en social return. Maarten: “Mooi is dat we beiden naar de lange termijn kijken. We ontstijgen de traditionele klant-leverancier-relatie nu al. Vanwege alle duurzaamheidsontwikkelingen is de kans aanwezig dat we in toekomst samen nog meer optrekken.”


Fotograaf: Annelies van 't Hul

Van Kaathoven gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.