Mitsubishi: Ruim 1100 ton afval per jaar

Het Mitsubishi Warehouse in Born is een van de trotse klanten van Van Kaathoven. Sinds de start van de samenwerking, lijkt het nu al alsof het nooit anders is geweest, aldus Berry Beckers. Berry is vanuit zijn functie als verpakkingsspecialist verantwoordelijk voor het afvalbeleid van het auto-onderdelenmagazijn en heeft de komst van Van Kaathoven grondig begeleid.

Van Kaathoven bleek in mei 2016 de beste van in totaal negen kandidaten. Berry: “De eerste indruk is meer dan prima. Ze zijn begonnen met een afvalscan van ons bedrijf en hebben vervolgens een afvalplan ontwikkeld. Natuurlijk zijn er altijd opstartproblemen, maar alle strubbelingen zijn meteen getackeld. Na frequent contact zijn we nu al zelfs overstapt op kwartaalgesprekken omdat alles gewoon loopt zoals het hoort te lopen.”De eerste fase


In de eerste fase heeft Van Kaathoven actief meegedacht over afvalscheiding. “Wij willen zo duurzaam mogelijk met onze spullen omgaan. Zo zorgen we ervoor dat onze medewerkers afval niet langer zien als afval. Scheiden is daarin essentieel, ook om zo min mogelijk kosten te maken. Met Van Kaathoven hebben we gekeken welke afvalsoort makkelijk te scheiden is, wat praktisch afgevoerd kan worden en welke afvalstromen vervolgens nog iets opbrengen.”

 Afval in getallen


Een enorm warehouse van 55.000m2, maar liefst 85.000 onderdelen op voorraad en klanten in 35 landen: een groot bedrijf betekent ook veel afval. Berry haalt de cijfers van 2015 erbij: “400 ton hout, 300 ton karton, 280 ton staal, 85 ton restafval, 35 ton plastic en 3,5 ton glas. En af en toe wat chemisch afval waar Van Kaathoven ook wel raad mee weet.” 

Verder denken


Met deze enorme hoeveelheden afval loont het om op zoek te gaan naar een afvalinzamelaar die net even verder denkt. Berry: “Ons doel was om afvalstromen op de meest voordelige manier af te voeren. Voor het milieu, maar ook kostentechnisch. Van Kaathoven Sittard zit hier vlakbij. Alleen al hierdoor zorgt het minimale transport voor een grote duurzaamheids- en kostenbesparing. Bij de aanbesteding was de prijs een belangrijke factor, maar ook de manier waarop ze het voorstel aanboden: goed en doordacht, iets wat de praktijk nu ook uitwijst.” 

Nieuwe afvalsorteerlijn


De geïnstalleerde afvalsorteerlijn in Sittard heeft ook bijgedragen aan de keuze voor Van Kaathoven. Berry vertelt: “We zijn uitgenodigd om ter plekke te komen kijken. Het is mooi om te zien dat restafval op een goede manier wordt gescheiden om zo min mogelijk afval te creëren. Van Kaathoven zit dichtbij, hebben alle faciliteiten in huis en zijn sterk groeiend. Als wij roepen, dan draaien zij. Als zij dingen zien waarvan ze denken dat het beter kan, dan zullen ze dat altijd voorleggen. Dat verwachten wij ook van onze dienstverlener. Zij zijn de expert op het gebied van afval; dan wil je ook dat ze meerwaarde bieden.”

Van Kaathoven gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.