Afvalinzameling Paaspop: bekers, tenten en caravans

Paaspop staat bekend als de officiële opener van het festivalseizoen. Jaarlijks trekt het Brabantse festijn duizenden bezoekers die massaal afkomen op drie dagen feest, gezelligheid en muziek. Sinds 1974 is Paaspop van een regionaal festivalletje uitgegroeid tot een Europees bekend evenement: meer bezoekers, meer topacts en… méér afval. 

Geert Goyaarts werkt al 28 jaar voor het Schijndelse festival. Hij is verantwoordelijk voor het terreinontwerp, de bijbehorende materiaalinhuur en de afvalinzameling. Met Van Kaathoven natuurlijk. Geert: “Ruim 20 jaar geleden hebben we Van Kaathoven benaderd voor de afvalinzameling. Ze deden een heel interessant voorstel en sindsdien verzorgen zijn elke editie de afvalinzameling.” 

Afspraken maken

Afgelopen maart kwamen 65.000 mensen bij elkaar op het festivalterrein en nabijgelegen camping: “Alles staat dicht op elkaar bij Paaspop. Overdag is er dan ook geen ruimte voor containerwissels. Dus organiseren we het zo dat de nachtploeg het terrein ‘s nachts opruimt en Van Kaathoven volle containers inzamelt als het terrein op slot gaat. We stemmen op voorhand af wanneer containers geleverd en opgehaald worden. Daar kunnen we goede afspraken over maken.”

Om de hoek

Een belangrijke reden om met Van Kaathoven in zee te gaan, heeft volgens Geert te maken met de afstand. “Van Kaathoven zit in dezelfde regio als wij. Bij veel afval komt veel transport kijken en dat drukt enorm op de kosten. Doordat Van Kaathoven bij ons om de hoek zit, is dat veel minder een issue voor ons.”

Langdurige relatie

Prijs is natuurlijk niet het belangrijkste criteria voor een festival dat een naam hoog te houden heeft. Volgens Geert weegt de relatie die beide partijen door de jaren heen hebben opgebouwd minstens zo zwaar. “We doen al zo’n zestien jaar zaken met elkaar. We werken veel samen met Van Kaathoven-chauffeurs die we kennen van voorgaande edities. Ze weten waar en bij wie ze moeten zijn. Dat werkt wel zo prettig.”   

Slimmere inzamelingsmanieren

Vanuit kostenoogpunt blijft het afvalbeheer een lastig issue. “Plastic bekers, etenswaren en klein restafval is één, maar we voeren jaarlijks ook tonnen aan afgedankte tenten, travelsleepers en zelfs complete caravans af. We gaan nog met Van Kaathoven kijken of we nog slimmere inzamelingsmanieren kunnen bedenken. Als het restafval daarnaast nog een waarde krijgt, wordt het ineens een stuk interessanter.”

Van Kaathoven gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.