Collectief voordeel SBBU: het mes snijdt aan twee kanten

Al tien jaar rijdt Van Kaathoven af en aan over de industrieterreinen van Uden. Dit doen ze in opdracht van SBBU: Stichting Beheer Bedrijventerreinen Uden. Ruim 250 aangesloten bedrijven profiteren van collectieve inkoop, het stimuleren van kennisdeling en van een serieuze gesprekspartner richting gemeente. Parkmanager Henk Coopmans: “We behartigen de belangen van de aangesloten bedrijven, onder andere door zo scherp mogelijk in te kopen. Daar valt ook de inkoop van afvalinzameling onder.” 

Elke drie jaar neemt Henk leveranciers onder de loep tijdens een aanbestedingstraject. Afgelopen jaar stond het thema afvalinzameling op de agenda. Henk: “Tijdens zo’n traject vormen we een projectgroep met een zestal ondernemers. Op basis van selectiecriteria als service, kwaliteit, prijs en probleemoplossend vermogen vergelijken we verschillende aanbieders. Dat Van Kaathoven weer als beste uit de bus komt, is een mooie bevestiging van onze tienjarige samenwerking.”

Het belang van duurzaamheid

Die tien jaar wordt dankzij het winnen van de aanbesteding in ieder geval met drie jaar verlengd. Henk legt uit waarom: “We hebben gekeken naar laagdrempeligheid, hoe alert ze reageren bij problemen en onze ervaringen uit het verleden. SBBU onderstreept daarbij het belang van duurzaamheid en zoekt bewust een partner die qua dienstverlening verdergaat dan alleen afvalinzameling. Van Kaathoven doet dat door onze leden te ondersteunen bij het scheiden én beperken van de hoeveelheid afval.”

Pilot afvalvermindering

Dat Van Kaathoven graag een actieve rol bij dit soort processen speelt, blijkt wel uit de pilot die onlangs is gestart. “We zijn samen met Brakel Atmos een pilot begonnen om te kijken hoe we de hoeveelheid afval kunnen minimaliseren. Veel afvalverwerkers komen dan alleen met scheidingsoplossingen. Van Kaathoven niet. Zij begrijpen dat afvalvermindering primair in het productieproces zelf wordt bereikt. Door niet alleen naar de ingangen en uitgangen van een bedrijf te kijken, maar juist het productieproces te stroomlijnen, wordt de totale hoeveelheid afval teruggebracht,” aldus Henk.

Win-win

Hierdoor ontstaat volgens Henk iets heel moois: “Afvalinzameling wordt zo een win-winsituatie. Voor het belang van duurzaamheid, maar ook voor de portemonnee. Het zijn toch dure grondstoffen die niet langer in de container verdwijnen. Als je bedrijven daarin kunt ondersteunen, snijdt het mes aan twee kanten. Daar komt bij dat we collectief kunnen inkopen voor een scherpe prijs. Hierdoor hoeft Van Kaathoven minder adressen voorbij te rijden. Op die manier worden ook wij weg van afval”, besluit Henk.

Van Kaathoven gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.